Vad jag hatar att dömas för mitt utseende

Vad jag hatar att dömas för mitt utseende

För ett tag sedan så var jag på en intervju hos en coffeeshop kedja. Det var ingen enskild intervju utan en gruppintervju. Jag hade fått höra innan att för att få jobb här var man tvungen att sticka ut, synas mycket och våga bjuda på sig själv. Inga problem, bara att koppla på charmen och sälja sig själv utan att vara överdriven! Eller … ?

Det var bara tre andra på intervjun, alla tjejer. Två av tjejerna var lite kortare och synligt överviktiga, men de var hur trevliga som helst. Den andra tjejen var blond, så där typiskt nordiskt blond, och smal, men hon höll sig för sig själv och tittade bara på sin mobil hela tiden. Inget bra första intryck enligt mig. Sedan så kom intervjuaren. Vi alla deltog i samtalet – förutom den blonda tjejen. Hon sa endast något när hon blev tilltalad, annars så satt hon bara och drog fingrarna genom håret. Sedan när det kom till att berätta vad vi hade för erfarenheter sedan innan så visade det sig att hon inte hade några erfarenheter inom café, varav alla vi andra hade det. ”Hon kommer ju verkligen inte få det här jobbet”, tänkte jag.

När jag gick därifrån så hade jag en riktigt bra känsla, och förväntade ändå mig att få provjobba. Men det gick några dagar, och sedan en vecka, och jag hörde ingenting. Så klart besviken, men uppenbarligen så hade jobbet gått till någon av de två andra tjejerna som faktiskt hade mer erfarenhet än vad jag hade. Trodde jag.

Ett par dagar senare så gick jag särskilt till denna coffeeshop som platsen gällde, och vem ser jag där? Den blonda tjejen. Jag blev riktigt chockad! Hon stod där och såg sur ut medan den andra blonda tjejen hjälpte henne att fixa i kassan. Jag vände direkt och gick.

Hur fan hände detta? Helt ärligt; hur fan kunde hon få det jobbet? Kontakter, mutor, utseende? För det var verkligen inte erfarenhet eller utstrålning! Min slutsats var att det var för att hon passade den image som den här kedjan har på sin personal. I princip alla som jag har sett som jobbat där, har varit blonda och väldigt nordiska. Aldrig i hela mitt liv har jag sett någon rödhårig där, vilket jag är, eller någon överviktig, som de andra tjejerna som sökte jobbet var. Aldrig. Jag vill inte säga vilken kedja det gäller, men om ni lagt märke till samma sak som jag så kan ni säkert lista ut vilken det är.

Egentligen så vill jag inte säga att den här tjejen endast fick jobbet på grund av att hon passade deras bild av hur en anställd ska se ut, för då dömer jag också henne för hennes utseende. Men så länge som hon inte har haft någon insidekontakt, eller om hon helt enkelt inte nämnde hennes fantastiska erfarenheter och bara hade en dålig dag, så kan jag inte komma på någon annan anledning till varför hon fått jobbet.

Tyvärr är det nog inte bara jag som har råkat ut för detta, eller känt så här. Jag har hört personer som jobbat på samtliga snabbmatskedjor som sagt att de endast intervjuar de som chefen tycker är snygg och endast har snygga tjejer i kassan för att det säljer bättre. Men, va? Har jag helt och hållet uppfattat samhällets regler fel? För jag trodde att du behövde en relevant utbildning och arbetslivserfarenhet, och kontakter, för att få ett jobb. Men tydligen så är det inte så. Jag antar att jag måste gå och bleka mitt hår blont och betala för en plastikoperation nu, så att jag kan få ett jobb på på en snabbmatskedja eller coffeeshop!