Synen på psykiska sjukdomar

Synen på psykiska sjukdomar

Synen på psykiska sjukdomar

Allas mående ser olika ut, både fysiskt och psykiskt. Personligen har jag mått psykiskt dåligt sedan tidig ålder, och det är inte förrän nu i vuxen ålder som det faktiskt är någorlunda bra. Dock så har jag upptäckt en sak under åren, som jag tror många andra även har problem med – synen på personer med psykiska sjukdomar. Detta verkar inte ses som en riktigt sjukdom, utan mer ett problem i din egen personlighet och hjärna. Att du är sinnesrubbad eller störd på något sätt. Många tror inte på att du faktiskt mår dåligt, att det hindrar dig från att gå till skolan eller gå upp ur sängen. Om du hade haft influensa hade det varit en annan sak, enligt vissa, för då hade de lämnat dig i sängen och kanske till och med pysslat om dig så du skulle må bättre snabbt. Men inte med psykisk omående, nej, det är bara något vi har hittat på för att slippa göra saker vi inte vill göra. Här är en bild som förklarar synen på psykiska sjukdomar väldigt bra:

comic

 

Tänk om det verkligen varit så som på bilden, att du skulle blöda ifrån en kroppsdel och någon skulle komma fram och säga: ”Det är precis som att du inte ens försöker”. Hur skulle det kännas? Inte särskilt bra, eller hur?

Något som allmänheten måste börja förstå är att psykisk ohälsa är inget som en person väljer, precis som att en person inte väljer att få cancer eller en annan fysisk sjukdom. Vi kan inte rå för vad som händer i vårt liv, och vissa saker är mycket svårare att hantera än andra. 10% är vad som händer oss, 90% är hur vi hanterar dem. Men hur lätt är det att fortsätta vara positiv och glad när till exempel en närstående dör eller du kanske blir våldtagen? Nu behöver det inte ens vara så pass extrema saker, även små saker som vi inte kan rå för kan göra så att vi mår dåligt och eventuellt hamnar i en depression. Och det är inte så lätt att ta sig ur det.

När du mår dåligt, i alla lägen, är det bäst att ha någon som finns där för dig. Som kan stötta dig, hjälpa dig när du har det svårt och kanske kan göra vardagen lite lättare. Det kanske är en vän, en familjemedlem eller en utomstående. Den bästa hjälpen du kan få är egentligen professionell hjälp, men det är inte alla som vågar ta det steget. Det bästa hade varit om alla förstod varför du mår dåligt, och inte ser det som att det är något problem som du valt själv. Om du har någon i din krets som inte riktigt förstår dig, så visa den personen bilden som jag tagit med i detta inlägg. Då behöver du inte förklara, det visas klart och tydligt vad det är för budskap bilden vill förmedla. Om de inte förstår då … Då kanske de inte är någon person som du borde ha i ditt liv just nu.

Dock så är nog det viktigaste av allt; att du själv accepterar att du faktiskt är sjuk. Och sjukdomar måste behandlas för att man ska bli bättre. Och psykiska sjukdomar borde inte nödvändigtvis behandlas med tabletter, personligen avråder jag från det, utan det finns så många andra vägar du kan ta för att må bra igen. Och tillåt det att ta sin tid, du kommer inte magiskt att bli bättre över en natt. Trots det tar flera veckor, månader, kanske till och med år, så kommer det vara värt det i längden om det fått dig att må bra igen.