KBT – nästa anhalt för mig! (?)

KBT – nästa anhalt för mig! (?)

KBT – nästa anhalt för mig! (?)

I tidigare inlägg har jag nämnt att jag levt med psykisk ohälsa i princip hela mitt liv. Vad detta beror på kan jag inte riktigt sätta fingret på, antagligen en hel rad av olika händelser och anledningar. Min första depression drabbade mig vid 10 års ålder, tror jag, och sedan dess har jag haft fler deprimerade perioder i mitt liv än fria från det. Detta har påverkat min skolgång, flera olika arbeten, relationer till vänner och familj, förhållanden och min egen självkänsla. Har testat flera olika sätt att bli av med depressionen och ångesten en gång för alla; antidepressiva, psykologer, motionera – ja, det mesta! Men ingenting tycks hjälpa och jag börjar bli rätt trött på det. Men, har hittat en metod som möjligtvis kan få allting att vända? Kognitiv beteendeterapi, eller KBT. Jag har hört om detta i förbifarten men aldrig tagit mig tiden att kolla upp vad det faktiskt är. Är det här en mirakelkur som kommer att bota mig från mitt eget huvud? Jag tvivlar på det, men tyckte det var värt att testa.

Jag tog kontakt med en terapeut som sysslar med KBT. Meningen med terapin är att försöka identifiera grundläggande attityder som ökar risken för depressioner. En av mina attityder är kravet på mig själv. Att jag alltid måste vara bäst och får inte lov att visa mig svag. Vi hittade en massa andra saker som brukar orsaka en depression hos mig. Vi fokuserade inte endast på att hitta negativa saker, utan även positiva saker i mitt liv. Det som får mig att känna livslust. Då jag i princip har varit deprimerad i hela mitt liv var det svårt att hitta en tidpunkt då jag majoriteten av tiden upplevt positiva saker, men till slut kom vi fram till något och det är dit jag vill komma igen.

Min första uppgift blev att föra en dagbok över mina tankar och andra depressiva reaktioner. Jag har nästan fyllt en hel bok redan. Wow, jag är verkligen ett nervvrak. Har bestämt mig för att inte skriva det här för det känns lite för privat för att ha öppet för alla att läsa på Internet. Ska inte tillbaka till denna terapeut förrän om två veckor och lär väl ha skrivit minst två böcker till tills dess. Har ingen aning om vad min nästa ”läxa” blir, men jag är positivt inställd till detta och kanske vore till och med KBT något för mig att arbeta med. Om man då inte måste “må jättebra” som människa från första början kan man till exempel läsa till socionom (även psykolog tror jag) och sedan steg 1 utbildning i KBT. KBT-metoder medför en inlärning av nya sätt och att själv hantera negativa händelser. Det gör också att risken för återfall minskar. KBT ska även hjälpa till att bryta inaktivitet och identifiera, ifrågasätta och testa de negativa automatiska tankar som leder till att jag blir deprimerad.

Som jag skrev tidigare är jag jävligt trött på att ständigt vara deprimerad eller drabbas av ångestattacker. Att dömas för att jag är ”sjuk i huvudet”. Därför är jag villig att ge det här en chans och om det inte funkar … Då fortsätter min jakt på att bli frisk.